Guča festival

guca 2012

Detalj iz 2012. godine

O festivalu u Guči

Sabor trubača u Guči, takođe poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija koja se svake godine održava u gradiću Guča, u regionu Zapadne Srbije koji se zove Dragačevo.

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika svakog avgusta. Zahvaljujući festivalu, Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zastupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

Dragacevo

Dragačevo – Grad trube

Dragačevo – Grad trube

Dragačevo je deo regiona Zapadne Srbije, okružene planinama Golubac (732 metara nadmorske visine), Ovčar (986 m), Jelica (929 m) i Borova Strana kao deo planine Čemerno (1246 m), kao i reke Zapadna Morava.

Opština Dragačevo je geografski najveći deo Dragačevske oblasti, tako da se isto ime koristi i za samu Opštinu. Takođe, ljudi koji naseljavaju ovu oblast sebe nazivaju Dragačevcima.

 

Guča-2014-Pobednici

Pobednici Guče 2014

Guča festival 2014

Guča je “prestonica trube“. U Guči se od 1961. godine tradicionalno održava Dragačevski Sabor trubača – jedan od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Trubačka muzika tokom Sabora trubača ne prestaje. Trubači iz Srbije i čitavog sveta danju i noću majstorski sviraju trubu u restoranima i na ulicama Guče.

 

Istorijat

Mastori trube

Istorijat sabora u Guči

Trube su u Dragačevo počele dolaziti kao isluženi muzički istrumenti iz vojnih kasarni i bojeva za slobodu krajem XIX i početkom XX veka. Donosili su ih vojni trubači “značari” više kao uspomenu na dane provedene u vojsci i na ratištima. O tome nam svedoče brojni nadgrobni spomenici i krajputaši.

Najstariji među njima je onaj Uroš Rakićević iz Guberevaca koji je kao vojni trubač učestvovao u srpsko-turskom ratu od 1876. do 1878. godine, Čedomir Nedović iz Rtara, Sreten Jerenić iz Goračića, Petar Davidović iz Lisica i drugi.